Organizaciona posvećenost zdravstvenih radnika u privatnom sektoru - Dugalic, Stefan; Santric- Milicevic, Milena; Stanisavljevic, Dejana; Gutic Vukobrat , Bojana; Gojnic, Miroslava; Macura, Maja; Bozic, Dragana; Stanisavljevic, Tamara; Petronijevic, Milos; Vrzic- Petronijevic, Svetlana; Petronijevic, Milica; Todorović, Jovana (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod: Organizacijska posvećenost je definisana kao , psihološki odnos pojedinca sa organizacijom’’. Cilj ovog istraživanja bio je da se analizirana ogrganizaciona afektivna i normativna posvećenost mladih zdravstvenih radnika, kao i faktori povezanisa sa doživljenom podrškom koju imaju od svoje radne organizacije, kao i da se identifikuju mogućnosti za unapređenje posvećenosti zaposlenih koju imaju za svoje ustanove. Metod: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi , Fizio Vračar’’ u Beogradu. Korišćen je Mejer Alenov upitnik sa 24 pitanja. Istraživanje je sprovedeno tokom treće nedelje maja 2018, a 30 fizioterapeuta oba pola, medijane starosti od 29,9 godina je dobrovoljno popunilo anonimni upitnik. Rezultati: Potrvđena je hipoteza istraživanja: normativna posvećenost ustanovi je smanjivana sa povećanjem podrške (r=-0,526; p<0,001), a afektivna posvećenost je rasla sa porastom podrške (r=0,756, p<0,001). Na skali od 1 do 5, prosečan skor je i za afektivnu i za normativnu posvećenost bio preko 3 (3,72±0,56 i 3,19±0,75), a skor podrške je bio preko 4 (4,11±0,54). Model multiple linearne regresije je pokazao da su afektivna i normativna posvećenost faktori koji određuju doživljaj podrške (B=0,66; 95% CI: 0,41-0,91; and B=-0,20; 95% CI: -0,38; -0,02). Zaključak: Iako je organizaciona podrška imala viši prosečni skor u odnosu na afektivnu i normativnu posvećenost, sigurno ima prostora za njeno poboljšanje. Rukovodioci i zaposleni bi trebalo da razmotre zahteve zaposlenih zajedno, da brinu o zadovoljstvu zaposlenih, osnaže timski duh, dok bi ustanove trebalo da primene mehanizme za zadržavanje zaposlenih.