MULTIVARIJANTNI LOGISTIČKI MODEL KLINIČKIH PREDIKTORA DUŽINE HOSPITALIZACIJE NAKON APENDEKTOMIJE: Multivariate Logistic Model Of Length Of Stay After Appendectomy - Doklestić, Krstina S; Lončar, Zlatibor; Bukumirić, Zoran (Medicinska istraživanja, 2022)
UVOD Apendektomije su zanimljive jer su najčešće hitne abdominalne operacije, smatraju se jednostavnom procedurom, a imperativ je brz oporavak meren dužinom boravka u bolnici (DBB). Ali to nije uvek slučaj u kliničkoj praksi, hospitalizacija se može produžiti, a pitanje je koji faktori na to utiču. METODE Multivarijantni logistički model prediktora DBB analiziran je na osnovu kliničkih podataka 446 pacijenata koji su podvrgnuti operaciji slepog creva na Klinici za urgentnu hirurgiju u Beogradu. Pacijenti su podeljeni u kratku DBB grupu (KDBB, ≤3 dana, 157 pacijenata) i u dugu DBB grupu (DDBB, >3 dana, 289 pacijenata). REZULTATI Utvrđene su značajne razlike između grupa u pogledu starosti (p<0,001), komorbiditeta (p<0,01), preoperativoj vrednosti leukocita (p = 0,04); preoperativnom CRP (p < 0,001); peritonitisu (p < 0,001), primeni ≥ 2 antibiotika (p < 0,001), komplikovane upale slepog creva (p < 0,001), dužini trajanja operacije (P < 0,01). Nije nađena značajna razlika u odnosu na pol, postoperativne vrednosti leukocita, CRP i komplikacije (p>0,05). Pacijenti koji su bili podvrgnuti laparoskopskoj apendektomiji (LAP) imali su statistički značajno kraće vreme hospitalizacije u poređenju sa onima koji su bili podvrgnuti otvorenoj apendektomiji sa minimalnim rezom (OAMR) (p < 0,001). Multivarijantni logistički model je pronašao tri statistički značajna prediktora duže hospitalizacije: CRP preoperativno (B=0,006, p=0,047), OR=1,006, 95% CI (1,000-1,012), tip operacije (B=1,199; p<0,001), OR=3,3 95% CI (2,074-5,300), komplikovanu upala slepog creva (B=0,762; p=0,003), OR=2,142, 95% CI (0,284-0,768). ZAKLJUČAK Hirurški pristup ima statistički najznačajniji uticaj na DBB. Laparoskopska apendektomija je superiornija od otvorene apendektomije sa minimalnim rezom u pogledu DBB.