IMPROVEMENT OF THE PSYCHIATRIC CARE THROUGH OUTSOURCING THE ARTIFICIAL INTELLIGENCE TECHNOLOGIES – WHERE ARE WE NOW? - Andrić Petrović, Sanja (Medicinska istraživanja, 2022)
Svet je zakoračio u četvrtu industrijsku revoluciju koju obeležavaju tehnologije veštačke inteligencije (VI). Tehnologije VI su vrlo prisutne u brojnim sektorima savremenog društva, međutim u oblasti medicine preovlađuje oprez. Primena ovih tehnologija nije postala rutinska, ali jeste u konstantnom porastu. Psihijatrija je jedna od disciplina gde bi se mogao očekivati značajan upliv tehnologija VI. U preko 45% zemalja sveta postoji po jedan psihijatar na 100.000 stanovnika, što je značajno ispod zdravstvenih potreba jer se prevalencija psihijatrijskih poremećaja kreće u rangu 10-20%. Stoga, postavlja se pitanje kako bi tehnologije VI mogle da pomognu stanovništvu i struci? Glavne tehnologije koje trenutno nalaze primenu u psihijatriji kao što su: mašinsko učenje i duboko učenje, kompjuterski vid, obrada prirodnih jezika i četbotovi, mogli bi da se primene u detekciji, dijagnostici, tretmanu i daljem praćenju osoba sa psihijatrijskim smetnjama. U aktuelnom revijalnom radu biće predstavljeni kratak istorijat koncepta VI, trenutne mogućnosti primene tehnologija VI u psihijatriji, kao i stavovi kliničara, etičke dileme i izazovi za struku i nauku. Ovim radom se usmerava pažnja na postojeće informacije o dostignućima tehnologija VI u oblasti mentalnog zdravlja i bolesti, kako bi se lakše pratio razvoj oblasti i formirao aktivan odnos prema primeni u praksi.