Recovering quality of life in outpatients with psychosis spectrum disorders and its association with the symptom domains - Marić, Nađa (Medicinska istraživanja, 2022)
Kvalitet života (QoL) se može definisati kao percepcija lične dobrobiti i blagostanja i važan je pokazatelj funkcional- nosti osoba sa poremećajima iz spektra psihoza (PSD). Cilj aktuelnog istraživanja koje se odnosi na vanbolničke pa- cijente sa PSD je da se ispita postoji li povezanost QoL sa jačinom pojedinih grupa simptoma posmatranih kroz pet sindroma. Hipoteza rada je da će QoL biti niži kod osoba sa izraženijim negativnim i afektivnim sindromom. Uključeno je 68 ispitanika, od kojih su prikupljeni so- cio-demografski i klinički podaci i koji su bili dispanzer- ski pacijenti sa dijagnozama F20.x-29 (MKB-10) u stabil- noj fazi osnovnog poremećaja. Simptomi su procenjeni korišćenjem kratke psihijatrijske skale procene (BPRS-E), a zatim su računate vrednosti za pet sindoma: pozitivni, negativni, afektivni (anksiozno/depresivni spektar), sin- drom aktivacije i sindrom dezorganizacije. Za ispitivanje QoL korišćena je skala sa 10 stavki (ReQoL) kojom se meri kvaliteta života tokom oporavka pacijenata. Ispitanici su u proseku (SD) bili stari 43.3 (11.0) godine (60.3% muškog pola). ReQoL je u proseku (SD) iznosio 25.4 (8.4), dok je na BPRS-E zabeležena srednja vrednost (SD) od 1.9 (0.5). Socio-demografski parametri (pol, obra- zovni nivo ili bračni status) nisu bili povezani sa BPRS-E ili QoL. S druge strane, od kliničkih parametara linear- nom regresijom je pokazano da su dva od pet sindroma bila značajno povezana sa QoL: afektivni sindrom (β co- eff.=-.717, p<.001) i negativni sindrom (β coeff.=-.299, p=.001). Aktuelno ispitivanje klinički stabilnih vanbolničkih paci- jenata sa poremećajima iz spektra psihoza ukazalo je da afektivni simptomi (anksiozno/depresivni spektar) imaju najjači uticaj na QoL. Ova informacija je korisna kliniča- rima jer ukazuje gde treba usmeriti napore da bi se po- boljšao ishod lečenja osoba sa poremećajima iz spektra psihoza.