UTICAJ METABOLIČKIH PARAMETARA NA VELIČINU I SUBKLASU LDL I HDL KOD ADOLESCENATA SA DIJABETESOM TIP 1: LIPOPROTEINSKE FRAKCIJE KOD ADOLESCENATA SA DIJABETESOM TIP 1 - Kovačević, Smiljka; Zdravković, Vera; Đorđević, Stefan; Ješić, Miloš M; Zeljković, Aleksandra; Dejana Stanisavljević; Vuković, Milica; Ješić, Maja D (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod Promene u serumu veličine i potklasa lipoproteina male gustine (LDL) i lipoproteina velike gustine (HDL) doprinose aterogenezi kod koronarne arterijske bolesti kod pacijenata sa dijabetesom. Cilj rada Cilj rada je procena uticaja metaboličkih parametara na veličinu i podklasu LDL i HDL kod adolescenata sa dijabetesom tipa 1. Metode rada U studiju preseka bilo je uključeno 43 adolescenta (23 žene, 20 muškaraca) sa dijabetesom tipa 1 prosečne starosti 15,09 ± 1,94 godina, sa prosečnim trajanjem bolesti od 5,86 ± 3,08 godina. Čestice LDL i HDL razdvojene su elektroforezom u gradijentnom poliakrilamidnom gradijentu, dok su parametri serumskih lipida određeni rutinskim laboratorijskim metodama. Rezultati Pacijenti sa neadekvatnom metaboličkom kontrolom (HbA1c ≥ 7,5%) imali su veću srednju vrednost triglicerida (TG) (p = 0,041), veći udeo malih, gustih čestica LDL (p = 0,045), veći udeo potklasa LDL IIA (p = 0,03) i manji prečnik LDL -a (p = 0,02) i prečnika HDL -a (p = 0,04) od pacijenata sa optimalnom metaboličkom kontrolom (HbA1c <7,5%). Viši nivoi HbA1c i viši TG bili su statistički značajno povezani sa malim, gustim LDL (r = 0,341, p = 0,025? r = 0,394, p = 0,009) i HDL česticama (r = 0,684, p = 0,000? r = 0,421, p = 0,005). Prediktori malih, gustih čestica LDL i HDL, koji doprinose aterogenezi, bili su visoki HbA1c (HR = 1,52, 95% CI: 0,97-2,40; HR 3,87, 95% CI: 2,11-7,10) i povišen TG (HR = 1,10, 95% CI: 1,00-1,20; HR 1,85, 95% CI: 1,07 - 3,21). Zaključak Pacijentima sa dijabetesom treba održavati optimalnu metaboličku kontrolu kako bi se činioci poput visokog HbA1c i povišenih TG -a sveli na minimum u razvoju budućih kardiovaskularnih događaja.