Pneumonija povezana sa korišćenjem mehaničke ventilacije zbog kovid-19 infekcije: epidemiološke i kliničke karakteristike i terapija - Gazibara, Tatjana (Medical Research, 2024)
Manje od 3% ljudi koji su zaraženi kovid-19 infekcijom imaju potrebu za bolničkim lečenjem. Međutim, jednoj trećini hospitalizovanih pacijenata sa kovidom-19 je neophodna invazivna mehanička ventilacija. Pneumonija povezana sa korišćenjem respiratora (PPKR) čiji je prouzrokovač multirezistentni Acinetobacter baumannii (A. baumannii) je nova infekcija u jedinicama intenzivne nege i može imati fatalne posledice kod osoba sa teškom formom kovid-19 infekcije. Zemlje Balkanskog poluostrva imaju izuzetno visoku prevalenciju karbapenem rezistentnih Acinetobacter spp u bolnicama. Dijagnoza ove pneumonije je prilično komplikovana. Štaviše, složenost lečenja nastaje usled rezistencije A. baumannii na više antibiotika. Novi lekovi, kao što su sulbaktam/durlobaktam i zosurabalpin, su pokazali dobru efektivnost u borbi protiv PPKR izazvanom A. baumannii. Antimikrobna rezistencija A. baumannii nisu u potpunosti rasvetljeni, iako je definisano nekoliko mehanizama. Za adekvatno lečenje PPKR važno je izolovati uzročnika, imati na umu mehanizme rezistencije, pažljivo dozirati antibiotike i identifikovati faktore rizika. U ovom preglednom radu biće razmotrene epidemiološke karakteristike, patofiziološki mehanizmi, kliničku sliku i dijagnostiku, kao i aktuelne i nove terapijske mogućnosti PPKR izazvanu A. baumannii.
Keywords: kovid-19; pneumonija povezana sa ventilacijom; Acinetobacter baumannii; multirezistencija na lekove