Sporadični miozitis sa inkluzivnim telašcima – serija slučajeva 8 pacijenata iz jednog centra iz perioda od petnaest godina: Sporadic inclusion body myositis – case series - Aleksic, Dejan; Bozovic, Ivo; Kezic, Ivana; Gluscevic, Sanja; Basta, Ivana; Rakocevic-Stojanovic, Vidosava (Medical Research, 2025)
Uvod: Sporadični miozitis sa inkluzivnim telašcima (sIBM) je sporo progresivna inflamatorna miopatija. Klinička slika se sastoji od asimetrične slabosti distalnih i proksimalnih mišića ekstremiteta i disfagije. Biopsija mišića koja pokazuje “rimmed” vakuole je glavni dijagnostički indikator. Metod: Prikazali smo 8 pacijenata sa sIBM na Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u periodu 2009-2024. Analizirali smo medicinsku dokumentaciju i sledeće karakteristike: sociodemografske podatke, uzrast i znakove bolesti, komorbiditete, neurološki nalaz, IBMFRS, rezultate laboratorijskih i dijagnostičkih procedura. Rezultati: Prosečna starost godina na početku bolesti bila je 57,7±0,4 godine. Prvi znaci bolesti bili su otežano hodanje, disfagija, slabost ruku i ptoza očnih kapaka. Prosečan IBMFRS bio je 28,7±7,8. Tri pacijenta su imala kliničke i ENG znakove polineuropatije. Kod četiri pacijenta MR je pokazala degenerativne promene mišića stepena 2b. Biopsija mišića urađena je kod sedam pacijenata i oni su ispunjavali kriterijume za klinički definitivan sIBM. Pet pacijenata je lečeno IVIG sa minimalnim i kratkotrajnim poboljšanjem. Zaključak: Klinički pregled i biopsija mišića su najvažniji u postavljanju dijagnoze sIBM. Rana dijagnoza i rana primena prave terapije dali bi najveći doprinos usporavanju progresije bolesti.