HISTORY OF THE INSTITUTE OF PATHOLOGY "PROF. DR. ĐORĐE JOANNOVIĆ” – 100 YEARS OF WORK - Janković, Radmila; Manojlović Gačić, Emilija; Kanjuh, Vladimir; Tatić, Svetislav; Brašanac, Dimitrije; Tomanović, Nada; Radojević Škodrić, Sanja; Glumac, Sofija (Medical Research, 2024)
Sto godina nakon osnivanja Institut za patologiju „Prof. dr Đorđe Joannović“ je vodeća ustanova u Srbiji i regionu u kojoj se pored edukacija studentata i laboratorijskih tehničara vrše različite najsavremenije dijagnostičke procedure iz oblasti histopatološke, autopsijske i molekularne patologije. Katedra za opštu patologiju i patološku anatomiju je osnovana takođe 1922. Prvi redovni profesor i prvi šef Katedre bio je dr Đorđe Joannović. Nakon Drugog svetskog rata formirana je zajednička Katedra za četiri predmeta. Samostalna Katedra za patološku anatomiju ponovo je formirana 1978. godine, a prvi šef novoformirane Katedre bio je akademik prof. dr Vladimir Kanjuh. Na Katedri za patologiju nastava se po novom programu odvija od 2006/07. školske godine do danas. Katedra za patologiju od osnivanja podržava naučno-istraživački rad studenata, a uključena je i u realizaciji stručne i naučne međunarodne razmene studenta. Nastava osnovnih akademskih studija medicine na engleskom jeziku na Katedri za patologiju se odvija od 1997. godine. U okviru Katedre postoje uže specijalizacije Klinička patologija i Medicinska citologija, a školske 2022/23. upisana je prva generacija studenata doktorskih studija „Patološke osnove bolesti“. Institut za patologiju se danas nalazi na listi referentnih ustanova Republike Srbije. Raspolaže sa laboratorijom za rutinsku histološku obradu biopsijskog i autopsijskog materijala, imunohistohemijskom laboratorijom i laboratorijom za molekularanu patologiju. Članovi Katedre i Instituta za patologiju su autori brojnih stručnih i naučnih publikacija. Učestvovali su u osnivanju i radu važnih stručnih, zdravstvenih i naučnih institucija u zemlji i regionu. Za naročite zasluge i doprinos u razvoju medicinske nauke i prakse Institut za patologiju je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena 2017. godine.