RISK FACTORS AND SURVIVAL FOR PRIMARY THYROID LYMPHOMA: A CASE-CONTROL STUDY: English - Slijepcevic, Nikola A.; Oluic, Branislav; Odalovic, Bozidar; Grujic, Milan; Zivaljevic, Vladan (Medical Research, 2023)
SAŽETAK Cilj studije. Cilj studije je bio da se analiziraju demografske i kliničke karakteristike pacijenata sa primarnim tiroidnim limfomom (PTL), identifikuju faktori rizika i utvrdi preživljavanje kod pacijenata sa PTL. Metodologija. Sprovedena je retrospektivna studija slučaj-kontrola kod pacijenata obolelih od PTL u periodu od 1995. do 2017. godine. U grupu slučajeva su uključeni svi pacijenti sa PTL koji su operisani u datom periodu (ukupno 41). U kontrolnu grupu je uključeno 82 pacijenata sa Hašimoto tiroiditisom bez konkomitatnih oboljenja štitaste žlezde. U statističkoj analizi korišćena je standardna deskriptivna statistika, logistička regresiona analiza, Kaplan-Meier kriva preživljavanja i log-rang test. Rezultati. U grupi slučajeva je bilo 35 pacijenata sa non-Hodžkin limfomom i šest sa Hodžkin limfomom. Grupa slučajeva i kontrolna grupa su imale predominatno žensku populaciju (>90%). U kontrolnoj grupi skoro 70% pacijenata je bilo mlađe od 55 godina, dok je u grupi slučajeva preko 60% pacijenata bilo starije od 55 godina. Faktori rizika za PTL kod pacijenata sa Hašimoto tiroiditisom su: starije životno doba, dugogodišnji Hašimoto tiroiditis, povišen nivo TSH i sumljiv nalaz aspiracione biopsije. Nezavisni faktori rizika za PTL kod pacijenata sa Hašimoto tiroiditisom su: starije životno doba (>55 godina) i dugogodišnji Hašimoto tiroiditis (>10 godina). Srednje vreme ukupnog preživljavanja kod pacijenata sa PTL je 92.8 meseci. Pacijenti sa dugogodišnjim Hašimoto tiroiditisom imaju kraće vreme preživljavanja (84 meseca). Zaključak. Pacijenti stariji od 55 godina sa dugogodišnjim Hašimoto tiroiditisom su u povećanom riziku za nastanak PTL. Dodatno, pacijenti sa dugogodišnjim Hašimoto tiroiditisom imaju lošiju prognozu u odnosu na druge pacijente sa PTL.