EVALUACIJA ANTIOKSIDATIVNOG POTENCIJALA GLJIVE CORDYCEPS SINENSIS IN VITRO - Zivkovic, Lada (Medicinski časopis, 2020)
Cilj: Prooksidansi i antioksidansi utiču na oksidativnu ravnotežu na intracelularnom nivou.  Oksidativni stres je posledica prekomerne produkcije prooksidanasa i nastaje usled poremećaja u ravnoteži oksido-redukcionih procesa. Neenzimski antioksidansi male molekulske mase se mogu uneti u organizam putem hrane. Cordyceps sinensis (C. sinensis) je lekovita gljiva koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, pri čemu ima bogat sadržaj vitamina, raznih polisaharida, kao i mnogih nukleozida. Cilj istraživanja ove studije je evaluacija antioksidativnog kapaciteta dijetetskog suplementa C. sinensis. Materijal i metode: Mereni su: kapacitet skevindžer aktivnosti hidroksil radikala, ukupna antioksidativna aktivnost primenom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metode i DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil)- skevindžer aktivnost. Rezultati: C. sinensis je u ispitivanim koncentracijama 0.062–2 mg/ml imao izraženu sposobnost uklanjanja hidroskil radikala, čija je IC50  iznosila 0.5 mg/ml, dok je u koncentracijama 0.062–10 mg/mL pokazao umerenu redukcionu sposobnost. C sinensis nije pokazao sposobnost uklanjanja DPPH radika. Zaključak: C. sinensis efikasno uklanja hidroksilne radikale, za koje organizam nema adekvatnu antioksidativnu zaštitu pa ga možemo uvrstiti u grupu potencijalnih protektora  od slobodnih radikala.