POLIRADIKULOPATIJA KOD LAJMSKE BOLESTI – PRIKAZ SLUČAJA - Knežević, Snežana B (Medicinski časopis, 2020)
Uvod. Guillain-Barré-ov sindrom je retka bolest sa incidencom 0,8-1,9/100000 stanovnika. Veća je učestalost kod muškog pola i raste sa godinama starosti. Manifestuje se progresivnom, simetričnom mišićnom slabošću sa oslabljenim ili potpuno odsutnim dubokim tetivnim refleksima. Parestezije ekstremiteta sa slabošću mišića udova vidimo kod 80% bolesnika. Regresija bola nastupa tokom 8 nedelja dok parestezije traju duže.Prikaz slučaja. Pacijent dolazi sa bolom u leđima i potkolenicama sa trnjenjem i mravinjanjem od natkolenica naniže, najizraženije spoljašnjom stranom nogu, u pratnji rodbine. Intenzitet bola je pojačava iz dana u dan. Sfinktere kontroliše. Ubrzo hod ne ostvaruje, bez nivoa senzibiliteta, plantarni refleksi uz potencijaciju ugašeni, mišićna snaga oslabljena. Objektivnim pregledom vrat slobodan, meningealni znaci negativni, kranijalni nervi uredni, gornji ekstremiteti tonus, trofika i mišićna snaga sniženi. Na donjim ektremitetima tonus, trofika i mišićna snaga sniženi. Noge ne fiksira pri izvođenju Mingazzijeve probe. Mišićni refleksi ugašeni. Lazarevićev znak pozitivan obostrano na 45 stepeni. Slabost dorzalne i plantarne fleksije prstiju stopala. Neurološki opserviran, urađene virusološke analize, enzimski imunoadsorpcioni test na Boreliju Burgdorferi pozitivan i počinje antibiotska, imunoglobulinska, analgetska i rehabilitaciona terapija. Vremenom se potpuno oporavlja.Zaključak. Guillain-Barré-ov sindrom se može retko javiti kao posledica Lajmske bolesti, koja se u drugoj ili trećoj fazi često prezentuje kao akutni meningoencefalitis, kranijalna neuropatija i radikulopatija. Neophodno je titriranje seruma na antitela i antibiotska terapija. Postoji rizik od nastanka hroničnog Lyme sindroma.Ključne reči. Guillain-barré sindrom, Lajmska bolest, neuroborelioza, primarna zdravstvena zaštita.