NUTRITIVNI ASPEKTI KOD NEUROLOŠKIH OBOLJENJA - Požar, Hajnalka F (Medicinski časopis, 2020)
Neurodegenerativne bolesti predstavljaju jedan od najčešćih oboljenja koje imaju posledice na funkcionisanje čitavog organizma. Budući da su neizlečive, napori za unapređenje zdravlja putem ishrane su primetne u svim zemljama. U sledećem radu su prikazani nutritivni aspekti najčešćih neuroloških oboljenja (moždani udar, alchajmerova bolest, migrena, autizam, epilepsija, autoimuna ošetećenja nervnog sistema). U dijetoterapiji neuroloških oboljenja pored adekvatne ishrane bogatom voćem i povrćem, ističe se povećana upotreba B i D vitamina, omega 3 i 6 masnih kiselina, u cilju smanjenja upale i normalizacije nervnog funkcionisanja. U ishrani potrebno je izbegavati proste ugljene hidrate, prerađenu hranu, prehrambene aditive i alkohol. Ketogena dijeta, sa malo ugljenih hidrata i povećanom unosom masti, dokazano pozitivno utiče na moždanu funkciju epilepsije, multiple skleroze i alchejmerovog oboljenja i migrene.