PRIKAZ PONOVLJENIH STENT TROMBOZA (VEOMA KASNE STENT TROMBOZE) KRATKO NAKON PREKIDA DVOJNE ANTITROMBOCITNE TERAPIJE - grubisa, milena miodrag (Medicinski časopis, 2013)
Tromboza stenta ostaje glavni uzrok smrti nakon perkutane koronarne intervencije. Prevencija tromboze stenta odnosi se na optimalnu implantaciju stenta, u podjednakoj meri kao I na  korišćenje dvojne antitrombocitne terapije. Pretstavljamo slučaj veoma kasne tromboze stenta nakon prekida korišćenja dvojne antitrombocitne treapije. Pacijent je imao prethodnu istoriju  koronarne bolesti,  infarkt miokarda i podvrgnut je prekutanoj koronarnoj intervenciji- (BMS) stent je plasiran na prednje levoj descedentnoj koronarnoj arteriji, kao I (DES)  na desnoj koronarnoj arteriji. Nakon godinu dana prezentovan je ponovo sa kliničkom slikom akutnog infarkta miokarda ali bez angiografski dokumentovane restenoze stenta na nivou desne koronarne arterije, nakon čega je prestao sa korišćenjem antitrombocitne terapije. Sledeće godine sa bolovima u grudima pacijent je primljen u salu za kateterizaciju gde je uočeno postojanje okluzije distalnog dela desne koronarne arterije sa postojećim trombom u prethodno stentiranom segmentu. Petnaest dana ranije pacijent je prekinuo korišćenje klopidogrela u terapiji.  Nakon inicijalne dilatacije tromb je viđen I implantirana su dva (BMS) stenta.  Produženi tretman dvojnom antitrombocitnom  terapijom nakon perkutane koronarne intervencije (više od 12 meseci kod pacijenata sa niskim rizikom od krvarenja) pokazao je smanjenje stope ishemijskih kardiovaskularnih događaja, uključujući I trombozu stenta. Naš pacijent je imao dve epizode koronarne bolesti, I to obe u okviru mesec dana od ukidanja terapije klopidogrelom. Nedostatak dvojne antitrombocitne terapije prema ovoj studiji je glavni doprinoseći faktor tromboze stenta kada je klopidogrel isključen nakon 12 meseci. Ključne reči: tromboza, stent, trombociti