Poređenje dve imunohemijske metode (Roche Cobas e411 i Siemens Immulite 1000) za određivanje koncentracije srčanog troponina I - Ille, Katarina (Medicinski časopis, 2013)
Srčani troponin I je osetljiv marker oštećenja miokarda koji se godinama koristi u kliničkoj praksi KBC Zvezdara u Beogradu. Za određivanje koncentracije srčanog troponina I koristi se hemiluminiscentna metoda na analizatoru Siemens Immulite 1000. U cilju poboljšanja kvaliteta izvođenja analize razmatrali smo uvođenje nove metode za određivanje srčanog troponina I pa je nabavljen reagens za analizator Roche Cobas e 411. Cilj rada je bio da se ispita kandidat metoda za određivanje koncentracije srčanog troponina I pre eventualnog uvođenja u kliničku praksu KBC Zvezdara u Beogradu. U tu svrhu, kandidat metoda je upoređena sa onom koja se već koristi u laboratoriji. Poređenje rezultata srčanog troponina I dobijenih metodom Roche Cobas e411(x) sa rezultatima dobijenim metodom Siemens Immulite (y) je izvedeno kod 94 pacijenta sa sumnjom na akutni infarkt miokarda. Poređenje je dalo jednačinu linearne regresije y=1,91x + 4,67 pri čemu je koeficijent korelacije iznosio 0,92. U 15 od 94 pacijenta (16%) rezultati za istog pacijenta dobijeni dvema metodama se nisu slagali pri kliničkoj interpretaciji, dok bi rezultat jedne metode upućivao na dijagnozu infarkta miokarda, drugom metodom to ne bi bio slučaj.