Incidenca Down-ovog sindroma u periodu 2007-2012 na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac - Dimitrijević, Aleksandra Slavoljub (Medicinski časopis, 2012)
Tokom petogodišnjeg perioda između januara 2007. i decembra 2011. bilo je 8 slučaja Down-ovog sindroma dijagnostikovana  amniocentezom 1208 amniona, sa incidencom 1 u 151 amniona, i 15 dece rođene sa Down-ovim sindromom od 10822 živorođene dece, sa incidencom  1 u 721 živorođene dece.Bilo je 1070 trudnica starijih od 35 godina u trenutku porođaja i  5 od 15 beba sa Down-ovim sindromom su deca ovih porodilja. Bilo je 9464 trudnica koje su u trenutku porođaja imale 18-35 godina starosti, 10 njih rodilo je 10 beba sa Down-ovim sindromom. Bilo je samo 9,99% od svih trudnica koje su imale preko 35 godina, i doprinele su rađanju 33,3% dece sa Down-ovim sindromom. Mladih trudnica 18-35 je bilo 88,3% od ukupnog broja trudnica, i one su doprinele rađanju 66,7% dece sa Down-ovim sindromom.Bilo je 8 fetusa sa Down-ovim sindromom, dijagnostikovani sa trizomijom 21, sve trudnoće su prekinute  izborom roditelja i odlukom Etičkog odbora Kliničkog Centra u Kragujevcu.Odluka da se prenatalna dijagnostika ne uradi, zbog zakašnjenja na amniocentezu, ili zbog odluke porodice dovodilo je do rađanja dece sa Down-ovim sindromom.