BLOKADA SINTEZE AZOT MONOKSIDA STIMULIŠE AKTIVNOST KORTEKSA NADBUBREŽNE ŽLEZDE - Đikić, Dragoslava A (Medicinski časopis, 2012)
Cilj: Iako je poznato je da azot monoksid moduliše aktivnost hipotalamo-hipofizno-nadbubrežne osovine, funkcionalni značaj tog delovanja nije rasvetljen. Pored toga, dejstvo azot monoksida na kortikalnu ekspresiju glukokortikoidnog receptora nije istraženo. Cilj ovog rada bio je da se ispita uticaj endogenog azot monoksida na strukturu i funkciju kore nadbubrežne žlezde pacova i adrenokortikalnu ekspresiju glukokortikoidnog receptora. Metode: Odrasle ženke pacova Wistar soja u metestrusnoj fazi ciklusa tretirane su  Nω-nitro-L-arginin metil esterom (L-NAME), inhibitorom sve tri izoforme azot monoksid sintaze, u dozi 30 mg/kg, s.c. Koncentracije ACTH i kortikosterona u krvi određene su radioimunološkom metodom. Na parafinskim presecima nadbubrežne žlezde izvršena je stereološka i imunohistohemijska analiza korteksa. Rezultati: Blokada sinteze azot monoksida značajno povećava koncentracije ACTH i kortikosterona u krvi. Stereološka analiza je pokazala da tretman sa L-NAME značajno smanjuje numeričku gustinu ćelija u svim kortikalnim zonama. U skladu sa smanjenom numeričkom gustinom, L-NAME značajno povećava volumen ćelija u sve tri zone korteksa. Inhibicija sinteze azot monoksida smanjuje ekspresiju glukokortikoidnog receptora u zoni fascikulati i zoni retikularis. Zaključak: Dobijeni rezultati ukazuju da endogeni azot monoksid inhibiše aktivnost kore nadbubrežne žlezde i da moduliše ekspresiju glukokortikoidnog receptora.