Uticaj klozapina i risperidona na metaboličke parametre i funkciju jetre kod pacijenata sa šizofrenijom - Radonjić, Katarina G (Medicinski časopis, 2012)
Циљ: Познато је да атипични антипсихотици доводе до метаболичких поремећаја и оштећења јетре. Циљеви студије били су да се испита да ли клозапин и рисперидон утичу на повећање нивоа глукозе, холестерола, трансаминаза и  билирубина у серуму, и утврди да ли постоји разлика између ових антипсихотика у утицају на поменуте биохемијске параметре. Методе: Истраживање је спроведено као студија пресека хоспитално лечених пацијената на психијатријској клиници КЦ-а ''Крагујевац'' током 2009. године. Укључени су пацијенти са шизофренијом који су били на терапији клозапином или рисперидоном. За анализу су коришћени резултати лабораторијских анализа које су урађене пацијентима за време хоспиталног третмана. За статистичку обраду података користили су се z тест, Студентов т-тест и дескриптивна статистика. Резултати: У истраживање је укључен 91 пацијент, оба пола, старости 21-73 године, који су подељени у две групе на основу терапије: клозапин (n=44) и рисперидон (n=47). Учесталост повишене глукозе код пацијената на клозапину била је 41,46% наспрам 27,66% код пацијената на рисперидону. Учесталост повишеног холестерола код пацијената на клозапину била је 23,08% наспрам 35,29% код пацијената на рисперидону. Седам пацијената од укупно 42 лечених клозапином (16,67%) имало је знатно повећање АST у поређењу са 3 од 46 пацијената лечених рисперидоном (6,52%). Ипак, није нађена статистички значајна разлика између њих. Закључак: Резултати су показали да клозапин и рисперидон утичу на повећање вредности метаболичких параметара и параметара функције јетре код пацијената са шизофренијом, али међу њима није утврђена статистички значајна разлика. Ове пацијенте треба редовно биохемијски пратити у циљу благовременог откривања могућих нежељених ефеката.