Најчешћи узрочници уринарних инфекција у дечијем узрасту и њихова сензитивност на антибиотике - Jancic, Aleksandra Predrag; Vujic, Ana; Medovic, Rasa; Igrutinovic, Zoran (Medicinski časopis, 2012)
Сажетак Увод: Инфекције уринарног тракта су међу најчешћим инфекцијама у деце, већином проузроковане бактеријама. Као такве, значајан су извор морбидитета у деце и могу указати и на присутне аномалије уринарног тракта. Циљ истраживања: Утврдити узрочнике уринарних инфекција код деце у последњих 5 година према полу и узрасту и њихову сензитивност на антибиотике. Материјал и методе: Коришћени су подаци из историја болести пацијената хоспитализованих на педијатријској клиници у периоду од 01.01.2005. до 31.12.2009.године. Уринокултура и антибиограм су најзначајнији коришћени подаци. Употребом χ2 теста у програму SPSS 11.0 извршена је статистичка обрада добијених података. Резултати: Укупан број деце са дијагностикованом уринарном инфекцијом чији су узрочници били Escherichia coli, Klebsiella, Proteus mirabilis и Enterococcus је 305, 63,60 %  девојчица и 36,39 % дечака . Код девојчица заступљеност је била следећа : Escherichia coli 74,5%, Klebsiella 9,4%, Proteus mirabilis 4,7%, Enterococcus 2,8%. Узраст у коме је регистрован највећи број оболелих девојчица од Escherichia coli је  одојче, 29,1%. Код дечака заступљеност је била следећа : Escherichia coli 53,4%, Klebsiella 18,3%, Proteus mirabilis 9,9%, Enterococcus 3,1%. Узраст у комe је регистрован највећи број оболелих дечака од Escherichia coli је одојче, 55,7%. Статистичком обрадом података доказано је да је Escherichia coli подједнако осетљива на испитиване антибиотике у оба пола. Закључак: Escherichia coli је најчешћи проузроковач уринарних инфекција у деце, највише у добу одојчета, чешће код женске деце. Подједнако је сензитивна у оба пола на следеће антибиотике: Ceftiaxon, Amikacin, Cephalexin, Ofloxacin, Gentamicin, Pipemidinska kiselina. Кључне речи: уринарна инфекција, сензитивност, антибиотици