Primarni retroperitonealni mucinozni cistadenom - prikaz slučaja - Petrovic, Milica V (Medicinski časopis, 2018)
Apstrakt Uvod: primarni retroperitonealni mucinozni cistadenom je redak,  češće se javlja kod žena, izuzetno retko kod muškaraca,  najčešće se slučajno dijagnostikuje kada retroperitoneumska masa naraste dovoljno da vrši pritisak ili opstrukciju susednih organa što dovodi do pojave raznih simptoma i različite kliničke slike. Cilj: neophodna je blagovremena dijagnostika, dobra preoperativna priprema  u cilju sprečavanja mogućih komplikacija od samog tumora (infekcija, ruptura, obstrukcije na susedne organe zbog pritiska ili maligna alteracija). Prikaz slučaja: Bolesnica stara 50 godina kod koje je slučajnim ultrazvučnim pregledom viđena iza levog bubrega u reteroperitoneumu cistična formacija nepravilnog oblika dimenzija 88x77 mm, glatkih zidova sa prisustvom na dnu nekoliko malih cističnih formacija, te se diferencijalno  dijagnostički razmišljalo o ehinokoknoj cisti. Urađeni su  IHA Echinococcosis i ELISA Echinococcosis koji su bili negativni. Na osnovu nalaza CT abdomena zaključeno je da se radi o retroperitonealnom tumoru infrarenalno levo. S obzirom na veličinu tumorske (TU) promene, gustinu i kalcifikacije zida savetovano je da se uradi NMR abdomena i male karlice. NMR-om su oba bubrega opisana kao bubrezi uredne veličine, bez hidronefroze i kalkuloze. U levom bubregu je opisana cista oko 20 mm, a kaudalno od levog bubrega i između crevnih vijuga uočena je lobulirana delom multilokularna cistična promena dijametra 92 x 76 mm. Zbog bolova u trbuhu i subokluzivnih tegoba hiruškim putem je u celosti odstranjena TU promena dimenzija 100x70x80 mm. PH nalaz je ukazao na cistadenom mucinosum retroperitonei. Zaključak: Primarni retroperitonealni mucinozni cistadenom je neophodno operativno ukloniti u potpunosti u cilju prevencije njegove maligne alteracije. Ključne reči: cistični tumor, cista bubrega,diferencijalna dijagnoza, histopatologija, mucinozni cistadenom, retroperitoneum