PROBLEMI ADOLESCENATA U OPŠTINI ŽITIŠTEPROBLEMS OF ADOLESCENTS IN THE MUNICIPALITY OF ŽITIŠTE - vlatković, zoranka m (Medicinski časopis, 2018)
Adolescencija u savremenim koncepcijama razvoja ličnosti se shvata kao specifična faza u razvoju, praćana izrazito burnim psihičkim, emocionalnim i moralnim krizama, previranjima i lutanjima. U adolescentskom period veliki broj mladih počinje i sa upotrebom alkohola,  psihoaktivnih supstanci,  sve izraženijom fizičkom neaktivnoću. Razlozi su najčešće želja za dokazivanjem, radoznalošću za novo i nepoznato, sedalni način života ( posledica pretarane upotrebe računara, telefona). Cilj rada je bio utvrditi  stavove i informisanost adolescenata o upotrebi psihoaktivnih supstanci, alkohola, kao i utvrditi načine na koji mladi koriste svoje slobodno vrijeme I bavljenje sportom. Istraživanje je sprovedeno  marta  2017. godine u Osnovnim Školama  opštine Žitište. Istraživanjem je obuhvaćeno 220 ispitanika( 13,14 i 15. godina) , različitog pola i različite starosne dobi. Podaci su prikupljeni anketnim upitnikom, anonimnog karaktera .