Novi antikoagulantni lekovi - Marinko, Marija; Novakovic, Aleksandra; Divac, Tatjana; Milojevic, Predrag; Nenezić, Dragoslav (Medicinski časopis, 2012)
Antikoagulantni lekovi su efikasna sredstva u prevenciji i lečenju tromboze i tromboembolijskih komplikacija, koje predstavljaju čest uzrok morbiditeta i mortaliteta. Ipak, uprkos kliničkoj efikasnosti, standardni antikoagulansi poseduju značajne nedostatke. Zbog toga, modulacija procesa koagulacije danas predstavlja značajnu metu za razvoj novih, oralnih i parenteralnih, antikoagulanasa. Novi oralni antikoagulansi deluju selektivno na trombin (ksimelagatran, dabigatran eteksilat) ili na faktor koagulacije Xa (rivaroksaban, apiksaban, edoksaban). Za razliku od standardnih antikoagulanasa, imaju brz početak dejstva i relativno veliku terapijsku širinu, ne zahtevaju laboratorijsku kontrolu, i retko stupaju u interakcije sa hranom i lekovima. Iako je potreba za novim oralnim antikuagulansima veća u odnosu na parenteralne antikoagulanse, čitav niz novih, potencijalno korisnih parenteralnih antikoagulantnih lekova se nalazi u različitim fazama ispitivanja. Novi parenteralni antikoagulansi svoje antikoagulantno dejstvo ostvaruju indirektnom (semuloparin, idrabiotaparinuks) ili direktnom inhibicijom faktora Xa (otamiksaban), kao i inhibicijom faktora koagulacije IXa (RB006). Glavne karakteristike ovih lekova su brz početak dejstva i predvidljiv antikoagulantni efekat, a kod većine je moguće postići brzu neutralizaciju adekvatnim antidotom.