PROCENA KORELACIJE ALKOHOLEMIJE I STOPE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA PRAĆENIH OZBILJNOM POLITRAUMOM ILI FATALNIM ISHODOM – SAVREMENI KORPUS DOKAZA (KORELACIJA ALKOHOLEMIJE I STOPE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA) - Rančić, Nemanja; Jovanović, Mirjana; Lazić, Dušica; Jakovljević, Mihajlo (Medicinski časopis, 2012)
SAŽETAK Konzumiranje alkohola široko je rasprostranjeno, i alkoholna zavisnost je među prve tri bolesti po ušestalosti. Alkohol izaziva poremećaje u ponašanju, percepciji i motorici, koji su povezani sa saobraćajnim traumatizmom. Ovaj pregledni članak treba da opiše pomenute odnose. U Srbiji je smanjen nivo zakonski dozvoljene alkoholemije u krvi na 0,3‰. Alkoholemija od 0,5 do 0,7‰ povećava rizik za učešće u saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom 4 do 10 puta u odnosu na one bez uticaja alkohola. Najčešći učesnici u saobraćaju sa smrtnim ishodom jesu pešaci i vozači. Glavna odlika saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom jeste učešće mladih vozača muškog pola u alkoholisanom stanju u toku vikenda u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Dominantan uzrok smrti jesu kraniocerebralne povrede. Saobraćajni traumatizam jeste značajan uzrok ljudskih gubitaka, većinom u najproduktivnijem periodu života. Buduća istraživanja će pokazati da li je sniženje dozvoljene alkoholemije u Srbiji dalo rezultate ili je neophodno još strožije ophođenje prema alkoholisanim vozačima.