TEHNIČKI ASPEKTI EMBOLIZACIJE UNUTRAŠNJIH SPERMATIČNIH VENA U LEČENJU VARIKOKELE - Pantelic, Milan B (Medicinski časopis, 2012)
Varikokela je jedan od najčešći uzroka infertiliteta kod muškaraca. Kod velikog broja bolesnika varikokele su asimptomatske i najčešće se otkrivaju zbog infertiliteta pacijenata.  Osnovni cilj rada je da analizirajući rezultate objavljenih studija u lečenju varikokela utvrdi koji je najadekvatniji terapijski pristup.  Osnovni  terapijski modaliteti su hirurška ligatura i embolizacija unutrašnje spermatične vene. Embolizacija spermatičnih vena je minimalno invazivni postupak, izvodi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji, period oporavka bolesnika je kratak, a rizik od komplikacija je minimalan. Primena embolizacije unutrašnjih spermatičnih vena u lečenju varikokele predstavlja siguran i efikasan pristup koji omogućava očuvanje spermatogeneze i povećanje fertiliteta. Ključne reči: varikokela, embolizacija, unutrašnja spermatična vena, fertilitet