EVALUACIJA ANTIGENOTOKSIČNOG POTENCIJALA SALVIANOLIČNE KISELINE B U PRISUSTVU VODONIK PEROKSIDA NA LEUKOCITIMA PERIFERNE KRVI IN VITRO - Zivkovic, Lada (Medicinski časopis, 2017)
Cilj. Oksidativni stres je posledica prekomerne produkcije slobodnih radikala i nastaje usled poremećaja u ravnoteži oksido-redukcionih procesa. Salvianolična kiselina B je polifenolno jedinjenje, poreklom iz biljke Salvia miltiorrhiza Bunge, koje je pokazalo značajna antioksidativna svojstva. Cilj rada je ispitivanje genotoksičnog potencijala salvianolične kiseline B i evaluacija njene antigenotoksične aktivnosti na DNK oštećenja indukovana vodonik peroksidom u leukocitima periferne krvi in vitro, primenom alkalnog Komet testa. Materijal i metode. Procenjena je sposobnost različitih koncentracija salvianolične kiseline B (12,5 μM, 25 μM i 50 μM) da redukuju broj ćelija sa DNK oštećenjem izazvanim vodonik peroksidom kao oksidansom u okviru dva eksperimentalna protokola: pretretmana i kotretmana u cilju utvrđivanja antigenotoksičnosti na preventivnom i interventnom nivou. Rezultati. Rezultati su pokazali da salvianolična kiselina B, nakon 30 minuta inkubacije, nije ispoljila genotoksičan efekat u ispitivanim koncentracijama. U pretretmanu, koncentracija od 50 μM je pokazala značajnu redukciju DNK oštećenja indukovanih vodonik peroksidom. Salvianolična kiselina B je bila efikasnija u redukciji DNK oštećenja u kotretmanu, gde su koncentracije od 25 μM i 50 μM pokazale značajan efekat redukcije nivoa DNK oštećenja. Pokazani protektivni efekat salvianolične kiseline B je bio zavisan od koncentracije. Zaključak. Dobijeni rezultati su pokazali da salvianolična kiselina B ima izraženiji antigenotoksični efekat na interventnom nivou, što je čini potencijalnim agensom za primenu u oboljenjima u kojima oksidativna DNK oštećenja imaju važnu ulogu.