Klinički značaj i MDCT angiografski prikaz mezenterijalne kolateralne cirkulacije kolona - Nedović, Nikola; Živković Radojević, Marija; Milosavljević, Neda; Vojinović, Radiša; Nedović, Jasmina (Medicinski časopis, 2017)
Dobro razvijen sistem kolaterala u predelu mezenterijuma obezbeđuje adekvatnu perfuziju abdominalnih organa, a posebno kolona i rektuma, čak i u situacijama kada je dotok krvi iz određenih krvnih sudova onemogućen ili kompromitovan. MDCT angiografija je optimalna metoda, koja obezbeđuje adekvatan pregled krvnih sudova uz pomoć slike visoke rezolucije, koja je od izuzetnog značaja u postavljanju dijagnoze različitih anatomskih varijacija, bolesti i stanja.