ULOGA CITOKINA U PATOGENEZI ENDOGENIH UVEITISA - Stanković, Marija; Vučević, Danijela; Kovačević Pavićević, Dragana; Marković, Miloš (Medicinski časopis, 2012)
Uveitisi su grupa zapaljenskih bolesti očiju, koje primarno zahvataju uvealni trakt. Patogeneza endogenih uveitisa nije u potpunosti poznata, ali se danas zna da važnu ulogu imaju imunski mehanizmi. Citokini su solubilni proteini koji funkcionišu kao medijatori imunskih reakcija i poznavanje njihove uloge u nastanku endogenih uveitisa moglo bi da doprinese rasvetljavanju etiopatogeneze ove bolesti. U ovom preglednom članku analizirana je uloga najvažnijih citokina na osnovu rezultata istraživanja dobijenih na eksperimentalnim animalnim modelima ili ispitivanjem uzoraka dobijenih od pacijenata obolelih od endogenih uveitisa. Dosadašnje studije su jasno pokazale da pro-inflamatornu ulogu u nastanku endogenih uveitisa imaju interleukin-1, interleukin-2, interleukin-6 i faktor nekroze tumora-alfa, dok se protektivna, anti-inflamatorna uloga pripisuje interleukinu-10 i faktoru transformacije rasta-beta. Usled ograničenih, a često i kontradiktornih rezultata, uloga interleukina-4, interleukina-5, interleukina-12, interleukina-17, interleukina-23, interferona-gama i drugih citokina u patogenezi endogenih uveitisa nije nedvosmisleno razjašnjenja. Dalja istraživanja su neophodna kako bi se precizno definisala uloga ovih citokina u nastanku i razvoju endogenih uveitisa, čime bi se otvorile nove mogućnosti u lečenju ove bolesti i prevenciji njenih komplikacija koje mogu dovesti do gubitka vida.