EFEKTI HIPERBARIČNE OKSIGENACIJE NA PROTETIČKU REHABILITACIJU BOLESNIKA SA JEDNOSTRANOM AMPUTACIJOM DONJEG EKSTREMITETA - Simanic, Igor; Teofilovski, Mirko; Brkic, Predrag; Paspalj, Dalibor; Radotic, Milutin; Djordjevic, Dusica; Zivkovic, Vladimir (Medicinski časopis, 2012)
Hiperbarična oksigenacija (HBO) se pokazala kao vrlo efikasna adjuvantna procedura u sklopu multidisciplinarnog pristupa u terapiji gasne gangrene, ulceracija dijabetesne etiologije i drugih oblika hroničnih nezarastajućih rana i nekroza mekih tkiva. Međutim, obzirom na mehanizam delovanja ove metode, jasno je da se njena terapijska uloga ovde ne završava. Cilj našeg istraživanja je bio ispitivanje efekata HBO na protetičku rehabilitaciju (evaluacijom LCI testa i Narang-ove skale) bolesnika sa jednostranom amputacijom donjeg ekstremiteta. Šezdeset pacijenata sa jednostranom amputacijom donjeg ekstremiteta, podeljenih u dve grupe, eksperimentalnu kojoj je primenjena HBO i kontrolnu grupu, podvrgnuto je procenjivanju funkcionalne osposobljenosti amputiranog patrljka upotrebom LCI testa i Narang-ove skale. Naši rezultati jasno pokazuju da u slučaju relativno homogene grupe pacijenata, standardna protetička rehabilitacija i terapija, uz primenu HBO, omogućava bolju funkcionalnu osposobljenost ovih pacijenata. Navedena saznanja ističu sve veću opravdanost primene ove procedure nakon amputacije ekstremiteta, što bi trebalo potvrditi daljim istraživanjima u multicentričnim studijama koje obuhvataju veći broj ispitanika.