Vidna oštrina i depresivni simptomi pre i posle prve operacije katarakte kod starijih pacijenata - Radotić, Filip M; Đonović, Nela; Šarenac-Vulović, Tatjana; Srećković, Sunčica; Petrović-Janićijević, Mirjana; Živković, Maja (Medicinski časopis, 2017)
Cilj: Cilj istraživanja je da detrminiše potencijalni uticaj vidne oštrine na pojavu depresivnih simptoma kod starijih pacijenata pre i posle prve operacije katarakte metodom fakoemulzifikacije. Metode: Studija je trajala od maja 2015. god. do maja 2016. god. Studija je sprovedena na očnoj klinici, Kliničkog centra "Kragujevac". Uzorak: Ukupan broj pacijenata bio je 435, od tog broja 234 su muškarci a 201 žene. Procedure: Participanti studije popunjavali su GDS-15 upitnik. GDS-15 upitnik popunjavan je dve nedelje i četiri nedelje posle prve operacije katarakte. Rezultati: Statistička analiza pokazala je da postoji signifikantna razlika između nivoa vidne oštrine pre i posle operacije katarakte (p