TОКСИЧНИ МЕГАКОЛОН ПОВЕЗАН СА CLOSTRIDIUM DIFFICILE ИНФЕКЦИЈОМ- ПРИКАЗ СЛУЧАЈА - rakovic, Ivana (Medicinski časopis, 2017)
Појава хиперваријабилних сојева бактерија и нерационална примена антибиотика једни су од главних узрока пораста учесталости Clostridium difficile инфекције. Најтежа компликација клостридијалне инфекције је токсични мегаколон који бележи инциденцу од 0,4 до 3% случајева. У раду смо приказали пацијенткињу старости 56 година која је хоспитализована у Инфективну клинику, у Крагујевцу, четвртог дана болести због бола у стомаку, мучнине, повраћања и ретких столица. Пацијенткиња је претходно била хоспитализована двадесет и два дана у Клиници за пулмологију где је због обостране упале плућа третирана комбинованом антибиотском терапијом. У лабораторијским анализама забележене су повишене вредности леукоцита (WBC 50,4х109/L), азотних материја (уреја: 15,4 mmol/l, креатинин: 328 mmol/l) и Ц-реактивног протеина (CRP: 221,2 mg/L), док су вредности албумина биле снижене (16 g/l). Столица на Clostridium difficilе је била позитивна. Компјутеризованом томографијом (CT) је визуализовано дифузно задебљање зида колона, нарочито асцедентног, уз повећање дензитета перитонеума и присуство слободне течности. Упркос примени ерадикационе антибиотске (amp. Vankomycin 125mg/6h per os, amp. Orvagyl 500mg/8h iv), супституционе и симптоматске терапије као и мултидисциплинарном приступу, пацијенткиња је преминула трећег дана хоспитализације. Препознавање фактора ризика за настанак клостридијалне инфекције, праћење клиничког тока болести, примена адекватне медикаментозне терапије и рана хируршка интервенција у случају развоја компликација, могу довести до смањења стопе морбидитета и морталитета од ове инфекције.