STREPTOKOKNI TOKSIČNI ŠOK SINDROM - Milovanović, Dragan R. (Medicinski časopis, 2012)
Toksični šok sindrom (TŠS) jeste retko, toksinomposredovano oboljenje, izazvano infekcijom bakterijamaStaphylococcus aureus ili Streptococcus grupe A (GAS),poznatim i kao Streptococcus pyogenes.Muškarac star 37 godina hospitalizovan je drugog danabolesti, zbog proliva i povraćanja a bez znakova sistemskeinfekcije. Nakon parenteralne rehidratacije tegobe su sepovukle, međutim, za dva dana nastaje pogoršanje: visokafebrilnost (40°C), subikterus i kožne petehijalne promene,koji se intenziviraju narednih dana. Razvija se poremećajrespiratorne i renalne funkcije (tahidispneja, oligurija doanurije), kao i izmena mentalnog statusa. Biohumoralnimarkeri zapaljenja bili su pozitivni a pokazatelji jetrine ibubrežne insuficijencije visoki. Iz hemokulture je izolovanStreptococcus pyogenes. I pored adekvatne terapije (premaantibiogramu) razvio se akutni respiratorni distres sindrom(ARDS). U više navrata urađena radiografija pluća pokazujeevoluciju metastatskih promena infekcije, pleuralni izliv,uvećanje srčane senke. Ehokardiografija ukazuje naperikardni izliv, a kontrolna na fibrozu septuma. CT grudnogkoša potvrđuje nalaze radiografije pluća, a CT abdomenasplenomegaliju. Nakon četiri nedelje daljeg praćenja ilečenja otpušten je sa klinike u dobrom opštem stanju,stabilnih vitalnih funkcija, urednog fizikalnog nalaza posistemima.Ovo je prvi opisani slučaj septičkog šoka na našoj klinici,kod mlađeg imunokompetentnog pacijenta.