HRONIČNO KONZUMIRANJE AKLKOHOLA POVEĆAVA RIZIK NASTANKA GLAVOBOLJA KOD PACIJENATA KOJI SE PODVRGAVAJU OPŠTOJ ANESTEZIJI - Opancina, Valentina D; Zivkovic-Radojevic, Marija; Jankovic, Slobodan M (Medicinski časopis, 2016)
Циљ. Главобоља представља, епизодичан, умерено тешки или тешки бол (4-72h), који се погоршава при покретима. Oпшта анестезија је значајан фактор ризика за настанак постоперативних компликација јер изазива вазодилатацију и повећава склоност ка крварењу. Постоперативна главобоља може бити једна од компликација које се јављају након буђења пацијента из опште анестезије. Циљ ове студије је испитивање учесталости постоперативних главобоља након опште анестезије, у нашим условима. Методе. Наша студија је дизајнирана као компаративнa, отворенa, нерандомизованa клиничкa студијa у условима рутинске клиничке праксе.  Спроведена је на одељењима торакалне, абдоминалне, васкуларне, ортопедске хирургије и гинекологије, Клиничког центра у Крагујевцу. У студију су укључени пацијенти, који су потписали писмени пристанак пре извођења студије и који су оперисани на овим одељењима и подвргнути општој анестезији у периоду од 01.03.2016. до 01.04.2016. године. Резултати. Резултати ове студије су показали учесталост постоперативних главобоља након опште анестезије од 9%. Испитаници су интензитет ове главобоље, оценили на Визуелно-аналогној скали. Средња вредност ове скале свих учесника студије је 0.33 ± 1.3. Установљено је да конзумирање алкохола представља значајан фактор који је повезан са настанком постоперативних главобоља након опште анестезије (p=0.035). Закључак. Испитивање учесталости постоперативних главобоља након опште анестезије је значајно како за пацијенте тако и за лекаре, јер се тиме ставља акценат на главобољу као постоперативну компликацију. Зато је неопходно обратити пажњу на ову врсту главобоље и утицати на смањење њене учесталости и повећање квалитета живота пацијената након буђења из опште анестезије. Кључне речи: главобоља, постоперативна, општа анестезија