УТИЦАЈ ПОЈЕДИНИХ ФАКТОРА ПОРОДИЧНЕ ИСХРАНЕ НА НАСТАНАК НУТРИТИВНЕ АНЕМИЈЕ КОД ДЕЦЕ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА - Sekulić, Marija R (Medicinski časopis, 2016)
Циљ. Наше истраживање је имало за циљ да процени утицај породичне исхране и навика у исхрани на могућност појаве нутритивне анемије код деце школског узраста. Метод. Истраживање је спроведено као опсервациона студија пресека у 4 основне школе на територији града Крагујевца током школске 2014/2015., на 114 испитаника. Подаци за ову студију су добијени комбиновањем анкетног истраживања, антропометријских и биохемијских мерења. Анкетно испитивање је спроведено током редовне школске наставе и обухватило је ученике првог и чевртог разреда четири основне школе као и њихове родитеље. Резултати. Обрадом прикупљених података показано је да породична исхрана и навике у исхрани могу да допринесу настанку анемије код деце школског узраста. Утврђено је да постоји статистички значајан утицај следећих испитиваних фактора на појаву анемије: употреба орашастог воћа, начин припреме хране и број дневних оброка. Закључак. Адекватан начин припреме хране и број оброка мањи од пет, указују да правилна исхрана и навике у исхрани могу потенцијално допринети смањењу развоја анемије код деце школског узраста. Кључне речи: нутритивна анемија, навике у исхрани, деца школског узраста