ETIKA NEURONAUKA I NEURONAUKE ETIKE: U SUSRET BUDUĆNOSTI - Pantović, Mihailo (Medicinski časopis, 2015)
Temelji medicinske etike, postavleni od strane Hipokrata a izrasli iz antičke filozofije, doživeli su – dugim protokom vremena i napretkom nauke – transformaciju od normativne do primenjene. Kad je u pitanju jedna od najnovijih grana – neuroetika – ona je otvorila dve grupe razmatranja: etike neuronauka i neuronauke etike. Ove oblasti, zbog novih otrkića, otvaraju brojna pitanja: vezana za neurodijagnostiku, stimulaciju nervnih struktura, „kozmetičku“ psihofarmakologiju, probleme svesti, slobodne volje i dr. U empatiji, kao osnovi etike, novija otkrića ukazuju na presudnu ulogu mirror neurona - neurona ogledala. Grupe ovih neurona, rasute u CNS, čine poseban matrix, čiju aktivnost, uz pomoć PET i fNMR, indirektno registrujemo. Danas se već zna i za motorni, afektivni i kognitivni aspekt empatije i moždane strukture koje u tome učestvuju, tj. njenu biološku bazu, čime je otvoren dalji put za istraživanja.