NEUROENDOKRINI TUMOR REKTUMA- PRIKAZ JEDNOG BOLESNIKA - Zdravkovic, Natasa D (Medicinski časopis, 2014)
SAŽETAK Neuroendokrini tumori predstavljaju čestu klinički enigmatsku grupu tumora, koja potiče od ćelija difuznog neuroendokrinog sistema. Incidenca pojave neuroendokrinih tumora rektuma je 0,86 na 100.000 stanovnika. U našem radu prikazan je pacijent star 58 godina, upućen gastroenterologu zbog povremenog nadimanja trbuha i pozitivnog nalaza na testu fekalnog okultnog krvarenja. Gornjom endoskopijom je dijagnostikovana ulceracija u bulbusu duodenuma, koja objašnjava pozitivnost na okultno krvarenje. Kolonoskopijom je na desetom centimentru rektuma nađena sesilna polipoidna promena veličine 15 milimetara. Patohistološki nalaz je pokazao da se radi o intersticijskom kolitisu, bez elemenata malignih ćelija. Kompjuterizovana tomografija male karlice pokazala je tumorsku promenu u predelu rektuma koja je infiltrisala zid rektuma, bez propagacije u okolne strukture i bez uvećanih limfnih nodusa. Imunohistohemijski nalaz pokazao je da se radi o dobro diferentovanom neuroendokrinom tumoru, sa invazijom lamine muscularis propriae i pozitivnim bojenjem na  hromogranin A i neuron specifičnu enolazu, a jedarni antigen Ki 67 bio je 17%. Vrednosti hromogranina A u serumu bile su tri puta iznad normale. Petnaest meseci nakon hirurške resekcije tumora komjuterizovana tomografija abdomena pokazala je multiple lezije u jetri. Octreoscan (scintigrafija somatostatinskih receptora) potvrđuje multiple lezije u jetri sa ekspresijom somatostatinskih receptora. Prikazan je redak slučaj tumora, nespecifično dijagnostikovan, koji u vreme postavljanja dijagnoze i pored svoje veličine i infiltracije u mišićno tkivo, nije imao udaljene metastaze. Ključne reči: neuroendokrini tumori, rektum, octreoscan.