Oralno-zdravstvene navike, svijest i znanje o oralnom zdravlju medju studentima na Medicinskom fakultetu u Bosni i Hecegovini: Studija presjeka: Sažetak - Cicmil, Ana; Cicmil, Smiljka; Lecic, Jelena; Govedarica, Olivera; Ivanovic, Tanja; Lucic, Marija; Joknic, Ilija; Krunic, Jelena (Medicinski časopis, 2026)
Uvod: Cilj ove studije je bio da se procjene oralno-higijenske navike, kao i svijest i znanje o oralnom zdavlju među studentima osnovnih studija na Medicinskom fakultetu u Bosni i Hercegovini.Metode: Ova studija presjeka sprovedena je na Medicinskom fakultetu Foča i uključivala je 333 studenta, tri studijska programa: medicine (M), zdravstvene njege (ZN) i specijalne edukacije i rehabilitacije (SER). Za prikupljanje demografskih karakteristika, kao i podataka o oralno-higijenskim navikama i znanja o oralnom zdravlju kroišćen je upitnik.Rezultati: Najveći procenat studenata (56,2%) pere zube dva puta dnevno. Veći procenat ZN i SER studenata pere zube duže nego M studenti (p=0,004). Studenti najčešće menjaju četkice za zube svaka 3 meseca ili ranije (76,3%); 58,9% redovno posećuje stomatologa; a 61% ne navodi probleme sa oralnim zdravljem. Samo 14,4% studenata veruje da je disbioza zubnog plaka uzrok karijesa, dok više od polovine studenata (53,5%) ne zna uticaj zubnog plaka. Pored toga, više od jedne trećine studenata (35,7%) nije upoznato sa preventivnim mjerama za oralne bolesti. Veći broj M i ZN nego SER studenata je izjavio da je oralno zdravlje povezano sa kardiovaskularnim bolestima (p=0,002), a više M studenata je izjavilo da je povezano sa karcinimom u poređenju sa SER studentima (p=0,032). Zaključak: Rezultati ove studije pokazali su ograničeno znanje o oralnom zdravlju studenata sva tri studijska programa, što upućuje da je potrebno raditi na unaprijeđenju oralno-zdravstvene edukacije studenata zdravstvenih nauka.
Keywords: oralno-higijenske navike; oralno zdravlje; dentalni plak; mjere prevencije