СВЕСТ И СТАВОВИ ФАРМАЦЕУТА ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У ВЕЗИ СА ЕФИКАСНОШЋУ И ЗНАЧАЈЕМ ПРИМЕНЕ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА У МЕДИЦИНСКЕ СВРХЕ - Квалитативна проспективна студија - Nikolic Turnic, Tamara; Аксентијевић, Марија; Микерова, Мариа; Решетников, Владимир (Medicinski časopis, 2026)
Увод: Последњих година, интересовање за прикупљање и чување матичних ћелија из крви пупчане врпце значајно је порасло, због њиховог терапеутског потенцијала у низу медицинских стања. Као здравствени радници, фармацеути у примарној здравственој заштите често су прва линија здравствених радника који учествују у саветовању пацијента о различитим медицинским питањима. Сходно томе, неопходно је да поседују свеобухватно знање, укључујући темељно разумевање примене матичних ћелија,  и да се ангажују у континуираном стручном усавршавању.Циљ: Ова студија је имала за циљ да процени свест, ставове и мишљења лиценцираних фармацеута који раде у примарној здравственој заштити у вези са медицинском употребом матичних ћелија.Методологија: Спроведена је студија пресека коришћењем анонимних упитника на кохорти фармацеута у установама примарне здравствене заштите у региону Централне Србије. Подаци су прикупљени од 1. јула до 1. августа 2022. године и анализирани коришћењем IBM SPSS Statistics и MS Excel. Критеријуми за укључивање обухватили су тренутно запослење као фармацеута у примарној здравственој заштити у Србији и добровољни информисани пристанак за учешће у студији.Резултати: Учествовало је укупно 248 фармацеута,  у већем проценту женског пола и запослених у приватним здравственим установама. Анализа је открила статистички значајне разлике у свести, ставовима или мишљењима између фармацеута који раде у јавном и приватном сектору, осим значајне разлике у вези са знањем о постојању регистра донора матичних ћелија (p
Keywords: матичне ћелије, регенеративна медицина, фармацеути, ставови, примарна здравствена заштита