ПОРЕМЕЋАЈИ ФИБРИНОЛИЗЕ У СЕПСИ: ЗНАЧАЈ РАНОГ ОТКРИВАЊА АБНОРМАЛНОСТИ У СЕПСОМ ИЗАЗВАНОЈ КОАГУЛОПАТИЈИ И ДОСТУПНИ ЛАБОРАТОРИЈСКИ МАРКЕРИ ФИБРИНОЛИЗЕ - Simonovic, Marija; Stanojević Pirković, Marijana; Mijailović, Jelena; Jovanović, Danijela; Vraneš, Marija (Medicinski časopis, 2025)
Сепса представља животно угрожавајућу дисфункцију органа узроковану неефикасним одговором домаћина на инфекцију. Неки од најзаступљенијих поремећаја у сепси су хемостазни поремећаји. Код сепсе се често развија стање поремећене антикоагулантне активности и супресије фибринолизе, које се назива сепсом изазвана коагулопатија. Оштећење фибринолитичког система се све више сматра кључним фактором у коагулопатији изазваној сепсом. Оштећена фибринолиза у сепси може допринети нежељеним исходима као што су микроваскуларна тромбоза, дисфункција органа и повећан морталитет. Обзиром да је један од постулата везан за сепсу, да су неопходни брза дијагностика и брзо збрињавање, од великог би значаја било, да се различити облици коагулопатија у сепси, дијагностикују на самом почетку њиховог настанка, ради адекватног терапијског приступа. У том смислу, неопходни су лако доступни, рутински дијагностички тестови. Досадашњи конвенционални лабораторијски тестови коагулопатија не успевају да у потпуности дефинишу сепсом изазвану коагулопатију. Посебно изазовно је тестирање хипофибринолизе у рутинској пракси. Циљеви нашег истраживања били су, да прегледом доступне научне литературе, истражимо везу између запаљења и коагулације у сепси, поремећаје фибринолизе у сепсом изазваној коагулопатији, утврдимо значај раног препознавања ових поремећаја у сепси, и да истражимо доступне лабораторијске маркере фибринолизе и коагулопатија.   Кључне речи: сепсом изазвана коагулопатија, фибринолиза, оштећење фибринолизе, вискоеластични тестови
Keywords: сепсом изазвана коагулопатија, фибринолиза, оштећење фибринолизе, вискоеластични тестови