DOKTOR ĐORĐE JOANOVIĆ, OTAC SRPSKE ONKOLOGIJE - PILJIĆ, DIJANA (Medicinski časopis, 2025)
Đorđe Joanović rođen je u Beču 16. juna 1871. godine, od majke Marije Joanović, rođene Vlahović, i oca Harintona Joanovića. Poreklo porodice Joanović vodi iz sela Beodre. Svoju bečku univerzitetsku karijeru, naučne radove i čuvene bečke laboratorije je napustio i došao u Beograd nakon završenog Prvog svetskog rata u velikoj želji da kao patriota da pomogne Srbiji. Doktor Đorđe Joanović bio je inovativni naučnik, pionir u  sektoru laboratorijskog proučavanja onkoloških bolesti  i epidemiologije karcinogeneze, i u toj oblasti bio je svetski poznat i poštovan. Doktor Joanović je jedan od utemeljivača Medicinskog fakulteta u Beogradu. Inicirao je osnivanje tada najmodernijeg Instituta za patologiju u Beogradu. Doktor Joanović je osnovao  i postao prvi predsednik  Jugoslovenskog društva za izučavanje i suzbijanje raka. Izabran je četiri puta za dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu. Profesor Đorđe Joanović bio je poštovani član Matice srpske u Novom Sadu i viši naučni saranik Srpske akademije nauka. Izabran je za počasnog člana nemačkog i češkog onkološkog Komiteta za suzbijanje raka. U Parizu  pri Međunarodnom ofisu za javnu higijenu bio je stalni predstavnik Kraljevine Jugoslavije. Izabran je za predsednika Jugoslovenskog i Srpskog lekarskog društva, ali i predstavnik Kraljevine Jugoslavije u Sveslovenskom lekarskom savezu. Doktor Đorđe bio je i član Sanitetskog saveta vojske Kraljevine Jugoslavije, kao i profesor Vojnog saniteta. Profesor Joanović bio je pripadnik Komiteta međunarodnog instituta za geografsku patologiju. Postao je osnivač i predsednik Fonda za pomoć siromašnim studentima.  Bio je i urednik Srpskog arhiva za celokupnu medicinu, ali i član i dopisnik mnogobrojnih  redakcija medicinskih časopisa. Institut za patologiju u Beogradu , Osnovna škola u Novom Miloševu  i Opšta bolnica u Zrenjaninu nose ime “Doktor Đorđe Joanović”.
Keywords: doktor Đorđe Joanović; onkologija; institut za onkologiju; etiopatogeneza karcinoma