КРАТКОРОЧНИ ИСХОДИ ЛАПАРОСКОПСКЕ РЕСЕКЦИЈЕ КОЛОРЕКТАЛНОГ КАРЦИНОМА: ПЕТОГОДИШЊЕ ИСКУСТВО ЈЕДНОГ ЦЕНТРА У СРБИЈИ - Milev, Boško; Dragović, Saša; Bezmarević, Mihailo; Jocić, Miodrag; Stevanović, Jovana; Pantić, Ivan; Mitrović, Miroslav; Petković, Srđan; Mirković, Darko; Ćorović, Irfan; Plojović, Haris; Mihajlovic, Filip; et al. (Medicinski časopis, 2025)
SažetakCilj: Procena kratkoročnih ishoda laparoskopske resekcije kolorektalnog karcinoma u jednom tercijarnom centru u Srbiji. Metode: Retrospektivna kohortna studija obuhvatila je 97 bolesnika operisanih elektivno metodom laparoskopske resekcije kolorektalnog karcinoma u periodu januar 2018-mart 2023. Analizirani su demografski, perioperativni i onkološki parametri. Primarni ishodi bili su 30-dnevni morbiditet i mortalitet; sekundarni ishodi obuhvatali su vreme operacije, konverziju, reintervenciju, dužinu hospitalizacije i broj uklonjenih limfnih čvorova. Logistička regresija korišćena je za identifikaciju nezavisnih prediktora komplikacija. Rezultati: U ispitivanje je uključeno 59 muškaraca (60,8%) i 38 žena (39,2%), medijana starosti 71 godina. Konverzija u otvorenu operaciju učinjena je kod 6 bolesnika (6,1%), dok je reintervencija bila potrebna kod 3 (3,1%). Medijano vreme operacije iznosilo je 120 minuta za kolonske i 175 minuta za resekcije rektuma. Medijani broj limfnih čvorova bio je 15, uz postizanje R0 resekcije kod svih bolesnika. Ukupan 30-dnevni morbiditet iznosio je 17,5%, bez perioperativnih smrti. Opšte komplikacije javljene su kod 12,4%, a specifične kod 11,3% bolesnika. Medijana dužinu hospitalizacije bila je 9 dana, značajno duža kod muškaraca i obolelih od dijabetesa. Logistička regresija potvrdila je kardiomiopatiju kao nezavisni prediktor komplikacija (OR 7,5; p = 0,008). Zaključak: Laparoskopske resekcije kolorektalnog karcinoma u ovoj seriji pokazala je prihvatljiv morbiditet, bez mortaliteta, nisku stopu konverzije i zadovoljavajuću onkološku adekvatnost. Kardiomiopatija je identifikovana kao značajan perioperativni rizik, što naglašava potrebu za individualizovanom perioperativnom negom.
Keywords: Ključne reči: kolorektalni karcinom, laparoskopija, postoperativne komplikacije, anastomotsko curenje, broj limfnih čvorova.