ФОНОЛОШКА СВЕСНОСТ КОД ДЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА С РАЗВОЈНИМ ЈЕЗИЧКИМ ПОРЕМЕЋАЈЕМ - Jovanovska, Mira; Lazarovska, Vesna; Zelić, Mirna (Medicinski časopis, 2025)
SAŽETAKCilj istraživanja. Utvrditi nivo razvijenosti fonološke svesnosti kod dece sa razvojnim jezičkim poremećajem na uzrastu četiri do šest godina u odnosu na decu tipičnog jezičkog razvoja. Metode. U istraživanju je učestvovalo devedesetoro dece uzrasta  četiri do šest godina oba pola podeljena u tri grupe. Primenjen je Test fonološke svesnosti. Istraživanje je vršeno tokom januara i fevruara meseca 2024 godine.Rezultati. Analiza rezultata u ovom istraživanju je pokazala da deficit fonološke svesnosti nije češće ispoljen kod ispitanika sa razvojnim jezičkim poremećajem  u odnosu na decu tipičnog razvoja kao i to da ne postoji statistički značajna razlika u ispoljavanju deficit fonološke svesnosti, kod dece sa razvojnim jezičkim poremećajem  u odnosu na pol, u smislu da su ovi problemi češće ispoljeni kod dečaka. Zaključak. Većina istraživanja pokazuje da su različite komponente fonološke svesnosti kod dece sa razvojnim jezičkim poremećajem  razvijene u manjoj meri u poređenju sa njihovim vršnjacima tipičnog razvoja. Međutim određena istraživanja pokazuju drugačije rezultate koje su slične rezultatima dobijene u ovom istraživanju t.j. da je deficit fonološke svesnosti češće ispoljen kod dece sa tipičnim jezičkim razvojem nego kod dece sa razvojnim jezičkim poremćajem.Ključne reči: razvojni jezički poremećaj, fonološka svesnost, tipični jezički razvoj
Keywords: developmental language disorder, phonological awareness, typical language development