VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U OPŠTOJ MEDICINI – IZAZOVI I POTENCIJALNI RIZICI - Stankov, Suncica (Medicinski časopis, 2025)
Veštačka inteligencija ima značajnu ulogu u oblasti primarne zdravstvene zaštite i njena primena je sve zastupljenija. Lekarima opšte medicine veštačka inteligencija pomaže na više nivoa, u kvalitetnom postavljanju dijagnoze i planiranju terapije, a obradom velikog broja podataka u obezbeđivanju više vremena za sprovođenje sofisticiranih zadataka. Uprkos brojnim prednostima, smatra se da veštačka inteligencija može negativno uticati na relaciju lekar-pacijent. Veštačka inteligencija u opštoj medicini predstavlja značajnu komponentu u daljem razvoju personalizovane medicine i individualnih pristupa lečenja i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata.
Keywords: veštačka inteligencija, opšta medicina, odnos lekar-pacijent, personalizovana medicina