Uloga neurotrofina u akutnom koronarnom sindromu prognostička i dijagnostička vrednost novih biomarkera - Sreckovic, Miodrag; Vojinović, Radiša; Kumburović, Davor (Medicinski časopis, 2025)
Akutni koronarni sindrom (AKS) predstavlja vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta širom sveta. Iako su postojeći dijagnostički i prognostički biomarkeri unapredili lečenje pacijenata, i dalje postoji potreba za novim, specifičnijim markerima koji bi omogućili precizniju stratifikaciju rizika i individualni pristup u lečenju. Neurotrofini predstavljaju porodicu proteina esencijalnih za preživljavanje i funkciju neurona. Poslednjih godinna sve više se prepoznaje njihova uloga u bolestima kardiovaskularnog sistema. Cilj ovog revijalnog rada je da predstavi aktuelna saznanja o ulozi neurotrofina, prvenstveno BDNF-a i NGF-a, u patofiziologiji AKS-a, kao i da proceni njihov potencijal kao novih dijagnostičkih i prognostičkih biomarkera. Analizirane studije ukazuju na značajne promene u nivoima neurotrofina tokom AKS-a, povezujući ih sa ishemijom, reperfuzionom povredom, inflamacijom i remodelovanjem miokarda. Postoje dokazi da povišeni ili sniženi nivoi određenih neurotrofina mogu predvideti kratkoročne i dugoročne ishode kod pacijenata sa AKS-om. Dalja istraživanja, posebno velike multicentrične studije, neophodna su kako bi se potvrdila vrednost određivanja neurotrofina u AKS kao značajnog biomarkera u praksi.
Keywords: akutni koronarni sindrom, neurotrofini, BDNF, NGF, biomarkeri, prognoza, dijagnoza.