Lejomiom Daglasovog prostora - Jandrić-Kočić, Marijana C; Knežević, Snežana (Medicinski časopis, 2025)
Lejomiomi (miom , fibromiom ili fibroid) su benigni tumori glatkih mišićnih ćelija. Predominantno su lokalizovani su u tijelu materice, ali se mogu razviti i u širokom ligamentu, jajnicima, cerviksu, Duglasovom prostoru i okruglom ligamentu. Njihova učestalost iznosi od 5,4 do 77%, u zavisnosti od ispitivane populacije ili  primijenjene dijagnostičke tehnike. Najveći broj lejomioma su asimptomatski, ali se mogu prezentovati širokim spektrom simptoma. Liječenje obuhvata medikamentozno i hirurško liječenje.Prikazana je pacijentkinja s lejomiomom Duglasovog prostora je koegzistirao s lejomiomima tijela materice. Osim intenzivnog bola u donjem dijelu stomaka ona nije imala druge simptome. Ultrazvučnim pregledom abdomena, transvaginalnim ultrazvučnim pregledom i kompjuterskom tomografijom u pacijentkinje se ustanovila uvećana, miomatozno izmjenjena materica i tumorska promjena na desnom jajniku. U opsežnom operativnom zahvatu odstranjena je materica i oba jajovoda. Konačna dijagnoza tumorske promjene u Duglasovom prostoru, koja je inicijalno smatrana potencijalno malignim tumorom desnog jajnika, utvrđena je patohistološkim pregledom nakon operativnog zahvata. Lejomiomi su relativno česti dobroćudni tumori tijela materice. Njihova  rana dijagnoza prilikom ginekološkog pregleda omogućava pravovremeno  liječenje kojim se  izbjegava histerektomiju i održava plodnost. Lejomiomi atipičnih lokalizacija imaju nisku incidenciju i nejasnu kliničku sliku i njihova konačna dijagnoza predominantno se postavlja postoperativno.
Keywords: tumor, glatke mišićne ćelije, reproduktivni sistem