The Role of the Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio in the Development of Heart Failure in Patients with Concomitant Hypertension, Type 2 Diabetes, and Obesity - Shelest, Borys; Babycheva, Oleksandra; Sadovenko, Olga; Kalmykov, Oleksii; Rodionova, Iulia; Sukhonos, Nataliia; Kovalova, Yuliia; Shelest, Oleksiy (Medicinski časopis, 2025)
Cilj.Arterijska hipertenzija, dijabetes melitus tipa 2 (T2DM) i gojaznost povećavaju kardiovaskularni rizik, uključujući srčanu insuficijenciju (SI). Odnos neutrofila i limfocita (NLR), marker sistemske inflamacije, povezan je sa nepovoljnim kardiovaskularnim ishodima, ali njegova uloga u razvoju SI ostaje nejasna. Ova studija je procenila NLR kao prediktor SI kod ovih pacijenata.Metode.U ovu prospektivnu studiju uključeno je ukupno 293 pacijenata sa esencijalnom hipertenzijom, T2DM i gojaznošću. Pacijenti su podeljeni u dve grupe: grupu sa SI (n=85) i grupu bez SI (n=208). NLR je izračunat na osnovu rezultata kompletne krvne slike. Dijagnoza SI je postavljena prema smernicama ESC iz 2023. godine i potvrđena biomarkerima (NT-proBNP) ili ehokardiografijom. Pacijenti su praćeni tokom 24 meseca.Rezultati.Pacijenti kod kojih se razvila SI imali su značajno viši NLR (3,39 ± 1,23 vs. 2,66 ± 1,14, p
Keywords: Odnos neutrofila i limfocita, srčana insuficijencija, hipertenzija, dijabetes melitus tipa 2, gojaznost.