Kongenitalna displazija mitralne valvule kod ženskog deteta:infektivni endokarditis ili nasledni poremećaj vezivnog tkiva - Nestorovic Tanaskovic, Jelena M (Medicinski časopis, 2014)
Uvod. Displastična ili miksomatozna mitralna valvula se karakteriše miksomatoznom degeneracijom kolagena i elastina koja dovodi do bujanja mitralnih zalistaka. Vremenom mogu da se razviju patološke karakrteristike, kao što je prolaps valvula sa značajnom regurgitacijom, a površinske abnormalnosti takvih zalistaka mogu da predisponiraju  tromboembolijske komplikacije ili infektivni endokarditis. Prikaz bolesnika. Kod devojčice uzrasta 3 godine i 7 meseci na osnovu anamneze, klničke slike i učinjenih ispitivanja postavljena je ozbiljna sumnja na infektivni endokarditis. Ispunjavala je prema Dukeovim kriterijumima: 1 major - pozitivan ehokardiografski nalaz na srcu, (prisustvo "veruke" na mitralnom aparatu) i 3 minor znaka - prolongirana febrilnost praćena groznicom, pozitivna jedna hemokultura i artralgije. Posle primene antibiotske terapije, kontrolni ehokardiagrafski nalaz je bio nepromenjen, laboratorijske analize u granicama normale, opšte stanje deteta dobro. Zato smo uzeli u razmatranje da se  radi o miksomatoznoj degeneraciji mitralnog aparata, koja jako podseća na verukozne promene. Zaključak. Na osnovu sličnih fenotipskih i ehokardiografskih karakteristika devojčice i njenog oca mišljenja smo da se radi o kongenitalnoj displaziji mitralne valvule, sa mogućim naslednim poremećajem vezivnog tkiva.   Ključne reči: kongenitalana displazija mitralne valvule, dete, nasledni poremećaji vezivnog tkiva.