Biomarkeri inflamacije i multisistemskog oštećenja tkiva i organa kod bolesnika sa kovidom 19 - Arsenijević, Jana; Milovanović, Dragan; Janković, Slobodan; Jovanović, Danijela; Đorđević, Jelena; Mijailović, Sara; Matić, Anđela; Jevtić, Mirela; Genčić, Milena; Jurišić, Vladimir; Mihaljević, Olgica; Stanojević Pirković, Marijana (Medicinski časopis, 2025)
Uvod. Laboratorijska dijagnostika kod bolesnika sa COVID-om 19 značajna je  u proceni težine bolesti, terapijskom monitoring, kao i predviđanju ishoda same bolesti. Cilj našeg istraživanja bio je procena biomarkera inflamacije kod bolesnika sa COVID-om 19,  njihove povezanosti sa biomarkerima oštećenja kardiomiocita, jetre i bubrega, kao i njihovog uticaja na progresiju same bolesti.  Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 50 bolesnika, 38 (76%) muškog pola i 12 (24%) ženskog pola, prosečne starosti 64.38± 10.95 godina, lečenih od COVID-a- 19 na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac tokom 2021. godine. Biomarkeri inflamacije, kao i biomarkeri oštećenja organa, analizirani su na početku hospitalizacije i desetog dana hospitalizacije, standardnim laboratorijskim metodama.  Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su značajno povećanje parametara inflamacije 10-tog dana hospitalizacije u odnosu na početne vrednosti: leukociti (p=0.003), neutrofili (p=0.002), trombociti (p
Keywords: biomarkeri, COVID-19, inflamacija, multisistemsko oštećenje