Procena svesnosti majki o akutnoj neuhranjenosti - Karikari, Evelyn; Sokolov, Nikita; Mikerova, Maria; Asiedu-Ayeh , Benjamin; Karikari, Modesta; Ameyaw , David; Kawuo , Sampson; Nikolic Turnic, Tamara (Medicinski časopis, 2025)
APSTRAKT  Uvod i cilj: Prema Američkom društvu za parenteralnu i enteralnu ishranu (ASPEN), dečja neuhranjenost se definiše kao „neravnoteža između potreba za hranljivim materijama i unosa, što rezultira kumulativnim deficitima energije, proteina ili mikronutrijenata koji mogu negativno uticati na rast, razvoj i druge relevantne ishode.“ Svrha ove studije bila je procena svesnosti staratelja o akutnoj neuhranjenosti i njenom upravljanju u Gani.  Metod: Ovo kvalitativno istraživanje koristilo je dizajn studije zasnovan na teoriji zasnovanoj na podacima. Intervjuisano je 15 učesnika iz SMALCHILD (Save the Malnourished Child) klinike Holističke organizacije za ishranu, Gana. Microsoft Office Excel je korišćen za analizu podataka.  Rezultati: U ovoj studiji, staratelji su podelili svoje ideje o neuhranjenosti i svoja prethodna znanja o njoj pre traženja kliničkih usluga, a generisana su četiri tematska okvira: Znaci i simptomi akutne neuhranjenosti koje su učesnici prijavili kao manifestovane kod njihove dece, zablude koje su učesnici imali o akutnoj neuhranjenosti, početni odgovor učesnika na lečenje akutne neuhranjenosti i kako su učesnici saznali za kliničko upravljanje akutnom neuhranjenošću. Zaključak: Iz ovog istraživanja, uočili smo da su učesnici mogli da identifikuju neke od početnih znakova i simptoma akutne neuhranjenosti, ali su imali određene zablude. Većina je mislila da je stanje Asraam (što je značilo da je veštica uzrok tog stanja) i tražila pomoć od Asraam lekara koristeći biljne lekove. Ovo samo pokazuje koliko je važno edukovati staratelje o akutnoj neuhranjenosti kako bi se sprečile dalje komplikacije kod njihove dece.
Keywords: Svest, neuhranjenost, akutna neuhranjenost, staratelji