Дисеминована интраваскуларна коагулација са масивном плућном тромбоемболијом мушког новорођенчета мајке позитивне на SARS CoV-2 - Simovic, Aleksandra; Prodanovic, Tijana; Mihajlovic, Zorica; Savic, Dragana; Zivojinovic, Suzana; Cekovic Djordjevic, Jelena; Prodanović, Nikola S; Stojkovic, Andjelka (Medicinski časopis, 2024)
Увод. Имуне и физиолошке промене које се јављају током трудноће могу повећати ризик од развоја озбиљних SARS CoV-2 инфекција.Приказ случаја. Желимо да представимо неинфицирано новорођенче чија је вредност Апгар скора у петом минуту била 8 и које је развило масивну плућну тромбоемболију у првих 36 сати од рођења, од мајке позитивне на SARS CoV-2 без икаквих симптома.Закључак. Пажљиво праћење новорођенчета и одређивање коагулационог статуса и маркера запаљења на дневном нивоу може бити оправдано у SARS CoV-2 позитивној трудноћи.