INVERZNA KORELACIJA IZMEĐU VREDNOSTI PROLIFERATIVNOG ĆELIJSKOG INDEKSA KI-67 I VREDNOSTI STEROIDNIH RECEPTORA KOD PACIJENTKINJA SA KARCINOMOM DOJKE - Zivkovic, Ognjen; Milicevic, Andjela; Petrovic, Ivana; Rakocevic, Jelena; Inic, Zorka; Dundjerovic, Dusko; Opric, Dejan; Tatic, Svetislav; Labudovic Borovic, Milica; Ristic, Svetlana; Buta, Marko (Medicinski časopis, 2024)
Cilj. Cilj ovog istraživanja je prikupljanje kliničkopatoloških karakteristika i određivanje uzajamne korelacije ćelijskog proliferativnog indeksa Ki-67 sa vrednostima steroidnih receptora u okviru dvofaktorskih modela analize, kod pacijentkinja sa patohistološkom dijagnozom karcinoma dojka. Uticaj neoadjuvantne terapije na biološke markere kod karcinoma dojke ostaje kontroverzan.Metode. U retrospektivnu studiju uključene su sve pacijentkinje sa invazivnim karcinomom dojke, kao primarnim i jedinim malignitetom, koje su na osnovu konzilijarne odluke primile neoadjuvantnu i hiruršku terapiju, na Institutu za onkologiju i radiologiju Republike Srbije (IORS), u periodu od 2017. do 2019. godine. Nivo ekspresije Ki-67 i steroidnih receptora određen je imunohistohemijskom analizom. Podaci su  grupisani u bazi podataka u program Excel i analizirani u statističkom softverskom programu SPSS verzija 25. Za statističku obradu podataka korišćeni su hi-kvadrat test, Kruskall Wallis H-test i Mann-Whitney U test. Svi testovi su realizovani kao dvosmerni. Vrednost p
Keywords: karcinom dojke, neoadjuvantna terapija. ER, PR, Ki-67