KOMPARATIVNA ANALIZA DVE METODE PREZERVACIJE POSTEKSTRAKCIONE ALVEOLE PILOT STUDIJA - Trajculeski, Stavre; Veleska Stevkovska, Daniela; Terzievska, Aneta; Menceva, Zaklina (Medicinski časopis, 2024)
SAŽETAKUvod: Volumetrijske promene rezidualnog alveolarnog grebena počinju nakon ekstrakcije zuba. One su izraženiji u vestibulo-oralnom aspektu nego u koronarno-apikalnom aspektu. U cilju očuvanja volumena tvrdih i mekih tkiva koriščeno je nekoliko vrsta koštanih graftova, koštanih substituenta i biomaterijala. PRF kao autologni krvni derivat je u upotrebi poslednih godina kao samostalni graft material ili u kombinaciji sa drugim graft materijalima.Cilj: Klinička i radiološka evaluacija  dve različite metode prezervacije postekstrakcione alveole.Materijal I metod: Dve ispitivane grupe sa 10 ispitanika u svakoj sa prezervirane postekstrakcione alveole sa solo-PRF i PRF+ksenograft. Evaluirane su dimenzionalne promene posle 4 i 6 meseci, gustina novoformirane kosti  posle 4 meseci i postoperativni morbiditet tokom prvih 7 dana nakon intervencije.Rezultati: Statističke analize potvrđuju manju koštanu resorpciju u PRF+ksenograft test grupu u poređenju sa PRF grupom. Bolja gustina novoformirane kosti u PRF+ ksenograft grupe, kao I bolji odnos gustine kosti u alveoli naspram gustine u periapikalnoj regiji. Smanjen postoperativni morbiditet u obe grupe.Zaključak: Preporuka za primenu PRF-a kao adjuvant sa drugih graftova ili substituenta, i kao samostalni graft material.
Keywords: Ključne reči: A-PRF, ksenograft, CBCT, preservacija postekstrakcione alveole, vođena koštana regeneracija.